Ölkəmizin cənub bölgəsinin bənzərsiz mətbəxi həmişə öz zənginliyi ilə seçilir. Bölgədə təkcə düyüdən 21 növ plov hazırlanır. Düyüdən hazırlanan yeməklər içərisində ən qədimi düyü löküsü hesab edilir.
Yüksək kalorili təamlardan olan, qədimdə od üzərində bişirilən düyü löküsü bir az müasirləşsə də, əvvəlki dadını itirməyib.
Lökünün hazırlanma qaydası çox sadədir: yağ, süd, yumurta, duz, şəkər tozu, düyü və sarıkök qarışdırılır və tavada bişirilir.
Dörd nəfərlik lökü üçün bir gün əvvəl isladılmış və əl daşından keçirilmiş 800 qram düyüdən alınan una 1 stəkan kərə yağı, 2 stəkan süd, bir qaşıq şəkər tozu və duz, 3 ədəd yumurta əlavə edilir.
Düyü löküsü iki növ undan – qarğıdalı və düyü unundan bişirilir. Qarğıdalı unundan hazırlanan lökü daha dadlı olur.
Bu dadlı və kalorili yeməyi adətən səhər saatlarında şirin çayla yeyirlər.(Azərtac)