Haqlı olaraq “sarımsağın qarası da olur?”, – deyə soruşa bilərsiniz. Bəli, olur. Amma qara sarımsaq adi sarımsağın bir ay boyunca müəyyən nəm və istilikdə qurudulması ilə əldə edilir. Bu sarımsağın faydaları adi sarımsaqdan daha çoxdur.
Qara sarımsaq Avstraliya, Yaponiya və ABŞ mətbəxində çox istifadə edilir.
– Xolesterolu azaldan bir maddəyə sahibdir. Qara sarımsağın tərkibində bu maddənin səviyyəsi adi sarımsaqdan çox daha yüksəkdir.
– Qara sarımsaq adi sarımsağa nisbətən 2 qat daha çox antioksidant təsirə malikdir. Həmçinin tərkibində antiseptik, antifunqal, antiviral, antioksidant və antibakterial birləşmələr mövcuddur. Bunun sayəsində bakteriya və virus qaynaqlı infeksiyalara qarşı daha təsirlidir.
– Qara sarımsaq xroniki xəstəliklər, qan dövranı sistemindəki narahatlıqlar, alzheimerə qarşı olduqca faydalıdır.
– Qurudulmuş meyvə dadına malikbdir. Daha şirin və tüstülənmiş bir dadı var. Bunlarla yanaşı, qara sarımsaq ağ sarımsağın əksinə, ağız qoxusuna da səbəb olmur.