Sumaq adətən xörəklərimizə turş dad vermək üçün istifadə etdiyimiz ədviyyatdır.
Bu ədviyyat yalnız dad vermə xüsusiyyəti ilə deyil, sağlamlığa faydası ilə də bilinir. Astarainfo.az Ailem.az-a istinadən sumağın çoxsaylı faydalarını diqqətinizə çatdırır.
– İnfeksion xəstəliklərin qarşısını alır.
– Sumaq bədəndə iltihablanma, artrit, dəri iltihabı, bronxit və bu kimi xəstəliklərin sağaldılmasında istifadə edilir.
– Sumaq mikrob əleyhinə təsirə malikdir.
– Sumaq ürəyi və qaraciyəri qoruyur.
– Ürək-damar sistemi xəstəliklərinin əsas səbəbi olan yüksək xolesterolu aşağı salır.
– Bəzi araşdırmalarda, sumaq bitkisinin anti-kansoregen olduğu ortaya çıxıb.
– Sumaq qadın xəstəliklərini müalicə etmək məqsədi ilə də istifadə olunan bir bitkidir. Sumax ana südünü artırır, menstruasiya dövrünü tənzimləyir.
– İnsan bədənində detoks təsiri yaradır. Zərərli toksinlər və tullantılar zamanla insan bədənində yığıla bilir. Bu zərərli toksinlər müxtəlif sağlıq problemləri meydana gətirə bilər. Sumaq bu tullantıların və toksinlərin bədəndən asan çıxarılmasını asanlaşdırmaq üçün istifadə edilir.
– Sumaq, nəfəs və nəfəs yolları xəstəliklərini müalicə etmək məqsədi ilə istifadə olunur. Sumağın müxtəlif nəfəs yollları xəstəliklərinə fayda verdiyi elmi araşdırmalarla təsdiq olunub.
– Sumağın sidikqovucu xüsusiyyəti var.
– Sumaq bağırsaqlara faydalıdır. Orta Şərq ölkələrində sumaq suyu mədə problemlərini aradan qaldırmaq üçün istifadə olunurdu. Sumağın sahib olduğu büzücü və soyuducu özəlliklər bitkini həzm problemlərinin müalicəsi üçün müalicə edici bir hala gətirir.
– Sumaq qanı təmizləmək və boğaz ağrısını müalicə etmək üçün faydalıdır.
– Sumaq qanda şəkərin səviyyəsini aşağı salır.
– Arıqlamağa kömək edir.
Sumaq necə istifadə olunur?
Sumağı ət yeməklərinə, salatlara, qatığa əlavə etmək olar.