Fransa alimləri araşdırmalar zamanı aşkar ediblər ki, tərəvəzlər arasında soğan və sarımsaq ən güclü xərçəng əleyhinə təsirə malikdir.
Saglamolun.az xarici KİV-lərə istinadla xəbər verir ki, alimlərin fikrinə görə, bu 2 tərəvəzin tərkibində olan bəzi maddələr xərçəngin yayılmasını ləngidir, xərçəng şişlərinin ölçülərini kiçildir.
Həmçinin bu bioloji aktiv maddələr xərçəng hüceyrələrinin özü özünü məhv etmək prosesini (buna “apoptoz” deyilir) aktivləşdirir.
Bütün bunlar soğan və sarımsağın güclü xərçəng əleyhinə təsirini təmin edir.
Araşdırmalar göstərib ki, soğan növləri arasında qırmızı soğan ən güclü xərçəng əleyhinə təsirə malikdir. Bu 2 tərəvəzi çiy halda yemək daha faydalıdır. Sarımsağı qəbul etdikdən əvvəl əzmək və ya xırda doğramaq lazımdır ki, bu tərəvəzin faydasını artırır.