Soğan və sarımsağın bir çox faydalı xüsusiyyətləri vardır.
Müxtəlif ölkələrdə aparılmış araşdırmalar bu 2 tərəvəzin o cümlədən xərçəng əleyhinə təsirini də sübut edib.
Çin alimlərinin son araşdırması göstərib ki, soğan və sarımsağın müntəzəm istehlakı ən yayılmış və təhlükəli xərçəng növü sayılan bağırsaq xərçəngindən qoruyur.
Alimlər 1,6 min insanın qidalanma və həyat tərzini təhlil ediblər. Nəticədə onlar belə qərara gəliblər ki, soğan və sarımsağı daim istehlak edən insanlarda bağırsaq xərçənginin riski bu tərəvəzləri yeməyən və ya nadir hallarda yeyənlərlə müqayisədə 79% (!) azdır.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, termik emaldan sonra soğan və sarımsağın tərkibində olan faydalı maddələrin miqdarı kəskin azalır və bu səbəbdən yalnız çiy tərəvəzlər orqanizmə xərçəng əleyhinə təsir edir.
Həmçinin alimlər qeyd edirlər ki, soğanın tərkibində olan bioloji aktiv maddələr qadınlarda süd vəzi və yumurtalıqlar, kişilərdə prostat vəzi xərçənginin riskini azaldır.
Fransa alimləri isə sübut edirlər ki, sarımsağın müntəzəm istehlakı mədə xərçənginin riskini 50% qədər azaldır.
Nəzərə almaq lazımdır ki, söhbət yalnız çiy soğan və sarımsaqdan gedir.(Sağlamolun.az)
“Azərbaycanın dövlət müstəqilliyi əbədidir, dönməzdir və bizim qarşımızda duran vəzifə dövlət müstəqilliyini qorumaqdan, əbədi etməkdən ibarətdir.” – Ulu Öndər Heydər Əliyev
Qüdrətli Azərbaycan dövlətinin təməli...